OL-kongens rykk sikret norsk gull

Klæbo tok gull med Sundby på sprintstafett

Published
Annonse

Johannes H. Klæbo viste igjen at han er en taktiker av rang på dagens sprintstafett for herrene.

Opp den siste bakken på sin andre runde av sprintstafetten, satte han opp farten og fikk ei solid luke på konkurrentene. Nedover utforbakken bare økte avstanden, og han kunne sende ut Martin J. Sundby i ledelse med rundt tre sekunder på sin siste runde.

Ingen av konkurrentene klarte å tette luka til Sundby - den ble bare større og større. Ved siste veksling var det nå hele fem sekunder ned til Frankrike, Sverige og Russland.

Dermed var det en forholdsvis enkel oppgave som ventet Klæbo på den siste runden. Han kunne i ensom majestet gå Norge inn til OL-gull på teamsprinten, og fikk dermed revansje fra fjorårets fiasko i Lahti-VM da Emil Iversen falt fra gullet inne på stadion med en finne opp i rompa.

De russiske utøverne (OAR) spurtslo Frankrike i kampen om sølvet, mens Sverige endte på den sure fjerdeplassen.

OL-kongen Klæbo

Johannes H. Klæbo har nå vunnet tre gull, og mye skal skje om han nå ikke skal kalles OL-kongen fra 2018. Det er kun én person som kan ødelegge for akkurat det, og passere Klæbo. Det er dagens lagkamerat på teamsprinten, Martin J. Sundby. Hvis han vinner sitt første individuelle gull på den avsluttende femmila, så vil han også ende på tre gull, men han har i tillegg én sølv fra 30 kilometeren.

Men også Klæbo skal gå femmila, og kan kopiere Petter Northugs fire gull fra Falun VM - på akkurat de samme distansene. Northug vant i 2015 gull på sprint, teamsprint, stafett og femmil.

Norges teamsprint-historie for herrene.

I Lahti-VM 2017 sendte Klæbo Emil Iversen avgårde i ledelse på den siste etappen. Men forspranget ble spist opp, og ned den siste bakken skiftet Iversen spor og fikk Iivo Niskanen opp i rompa. De begge falt og Russland vant gullet.

I Falun-VM i 2015 vant Finn Hågen Krogh og Petter Northug gull. Et mesterskap Northug ble VM-kongen med fire gull.

I Sotsji-OL 2014 ble det fiasko for de norske herrene, med 4. plass etter at Ola Vigen Hattestad måtte slippe på sin siste runde. Dermed vekslet han rundt 10 sekunder bak teten, slik at Northug hadde en elendig oppgave.

Under VM i Val di Fiemme i 2013 kollapset Pål Golberg allerede i semifinalen. Dermed kom aldri Norge til teamsprintfinalen med Northug som ankermann.

Under Oslo-VM i 2011 gikk Northug 1. etappen mens Ola Vigen Hattestad ble valgt som ankermann. Det endte i sølv etter at Hattestad ble spurtslått av Alex Harvey fra Canada.

Vi må tilbake i 2010, OL i Vancouver for å finne forrige norsk OL-triumf på teamsprinten for herrer. Øystein Pettersen og Petter Northug som ankermann sikret norsk OL-gull.