Russland utestenges også fra Paralympics

Russlands president Vladimir Putin sammen med russiske utøvere under Paralympics i Sotsji 2014

Russlands president Vladimir Putin sammen med russiske utøvere under Paralympics i Sotsji 2014

Published
Annonse

IOC har besluttet å utestenge Russland også fra Paralympics 2018. Det melder nyhetsbyrået AP.

IOC oppgir den samme årsaken som de gjorde da Russland ble utestengt fra de olympiske lekene: Det omfattende statlige dopingprogrammet i Russland. Også under Paralympics i Rio de Janeiro i 2016 var Russland utestengt.

5. desember 2017 ble det klart at Russland også utestenges fra vinter-OL 2018. Likevel får enkelte utøvere muligheten til å delta i OL om de kan bevise sin uskyld, men at de da ikke kan konkurrere under russisk flagg.

Ustjugov utestenges trolig fra OL

En av hovedkonkurrentene til de norske herreløperne i skisporet, russiske Sergej Ustjugov utestenges trolig fra de olympiske vinterlekene. Det ble kjent for noen dager siden. Han er ikke tatt i doping, men i følge den russiske OL-komiteen står ikke Ustjugov på IOCs liste over godkjente utøvere.

Russere med rent "doping-rulleblad" kan delta i lekene under nøytralt flagg. Nå skal det altså være klart at IOC mener Russland ikke kan bevise at Ustjugov er en ren utøver. Også skiskytteren Anton Sjipulin ser ut til å bli utestengt fra lekene.

Northug får OL-medaljer i posten

Bakgrunnen for utestengelsen var flere rapporter som pekte på at Russland drev et statsstyrt dopingregime. Aller verst skal det ha vært under Sotsji-OL på hjemmebane. Spørsmålet har vært om i hvilken grad staten har visst om og deltatt i dopingarbeidet.

Mange vitnemål, dagbøker og e-poster fra avhoppere i det russiske dopinglaboratoriet ligger til grunn for mye av tiltalen. Der kommer det frem at russiske utøvere skal ha fått en dop-coctail under Sotsji-OL og at urinprøvene deres skal ha blitt byttet med rene urinprøver.

Allerede før utestengelsen av Russland i desember, hadde flere russiske utøvere, deriblant Alexander Legkov, blitt utestengt fra alle framtidige OL og mistet sine medaljer fra Sotsji-OL.

Det har også ført til at Petter Northug kan vente seg to nye bronsemedaljer fra Sotsji-lekene.