Jelena Välbe, russisk skipresident, er en av de som nå kastes ut av OL i Sør-Korea om to måneder.

Jelena Välbe, russisk skipresident, er en av de som nå kastes ut av OL i Sør-Korea om to måneder.

Russland kastes ut av OL: - IOC spiller et høyt politisk spill

Published
Annonse

Kl 19:30 i kveld ble det klart:

Russland får ikke delta i vinter-OL 2018. Det bestemte IOC på et styremøte i Lausanne nå i kveld.

Likevel får enkelte utøvere muligheten til å delta i OL om de kan bevise sin uskyld, men at de da ikke kan konkurrere under russisk flagg.

- Dette er et høyt politisk spill som kan skade idretten, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland i kveldens Dagsrevyen.

- For de utøverne som er rene, er dette veldig problematisk. Man kan stille seg spørsmål ved rettssikkerheten for utøverne, fortsetter Aukland.

- Likevel kan de konkurrere om de beviser at de er rene?

- Ja, men det vil ikke være det samme for disse utøverne å konkurrere uten flagget sitt på brystet, og at de i tillegg kan bli utstøtt av de andre som ikke får delta. Likevel er det riktig at det kommer en reaksjon fra IOC, avslutter Aukland.

IOC får støtte

- For de som er rene er det ikke "fair". Men hvis det er slik at 50 % har vært statsdopet, så må de andre også betale for systemet i landet de er en del av, sier 5-mils vinneren fra Lahti-VM 2017, Alex Harvey, til NRK i Davos.

- Dette er en streng, men nødvendig handling. Det er viktig å si ifra at slik kan man ikke holde på, sier Idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Bakgrunnen for saken var flere rapporter som pekte på at Russland drev et statsstyrt dopingregime. Aller verst skal det ha vært under Sotsji-OL på hjemmebane.

Spørsmålet har vært om i hvilken grad staten har visst om og deltatt i dopingarbeidet.

Mange vitnemål, dagbøker og e-poster fra avhoppere i det russiske dopinglaboratoriet ligger til grunn for mye av tiltalen. Der kommer det frem at russiske utøvere skal ha fått en dop-coctail under Sotsji-OL og at urinprøvene deres skal ha blitt byttet med rene urinprøver.

Allerede før dagens vedtak har flere russiske utøvere blitt utestengt fra alle framtidige OL og mistet sine medaljer fra Sotsji-OL. Det har også ført til at Petter Northug kan vente seg to nye bronsemedaljer fra Sotsji-lekene.

Northug snakker om nedturen i Sotsji-OL 2014

Noe langt hyggeligere enn doping: Northug kastet klærne i Russland.